VNG bijeenkomst Utrecht OpenApps en Appsemble

Bijeenkomst OpenApps in Utrecht

Voor alle geïnteresseerde gemeenten was er op 5 juni een bijeenkomst georganiseerd samen met de VNG.

Ongeveer dertig gemeenten hebben zich aangemeld, we hebben gelukkig nog op tijd een grotere zaal weten te reserveren. Een geweldige opkomst voor een 2e bijeenkomst. Kurt Isik (Adviseur innovaties bij VNG realisatie) opende en vertelde o.a. dat de VNG gemeenten wil ondersteunen in innovaties. Kurt Isik ziet veel potentie in de OpenApps platform. Hij wil juist promoten dat de gemeenten samenwerken om zelf applicaties te bouwen. Ook legt hij de verbinding met Common Ground.

Gemeente Amsterdam gebruikt de low-code editor.

Mark van der Net, CTO gemeente Amsterdam heeft kunnen vertellen over het gebruiksgemak van OpenApps.

Hij vertelde wat OpenApps heeft opgeleverd voor Amsterdam, welke kosten besparingen ze hebben kunnen realiseren. Door middel van de low-code editor, is het mogelijk om zelf applicaties te maken en zijn dure leveranciers die ontwikkelen en apps onderhouden niet meer nodig. De interne mensen kunnen hun eigen wijzigingen eenvoudig doorvoeren.” Ik vind het leuk om met weinig geld, heel veel te maken. “

Mark van der Net – CTO gemeente Amsterdam

OpenApps heeft geen externe systemen nodig om goed te functioneren. Koppelen kan echter wel altijd. Gemeente Amsterdam koppelt hun eigen API’s en authenticatie server met de applicaties die ze zelf hebben gebouwd in de low-code editor. Ze willen samenwerken met andere gemeentes om apps en inzichten te delen. Aangezien er veel overlap zit in taken van een gemeente is dat logisch. Gecombineerd met de low-code editor kan iedere gemeente toch eenvoudig de app naar eigen wens aanpassen.

Zo werkt de low-code editor.

Remco Haszing legt uit hoe de low-code editor werkt van Appsemble - OpenApps

De aanwezigen kregen een demonstratie van Remco Haszing, één van de ontwikkelaars van Appsemble. Hij gaf een demonstratie hoe je een eigen applicatie bouwt met de low-code editor.

Tijdens de demonstratie is de verbeterde waarneming app 2.0 getoond, waar nu acties op meldingen en filtering mogelijk is. Het filter blok is voor deze app ontwikkeld, maar is algemeen gebouwd en kan ook in andere apps worden gebruikt om bijvoorbeeld lijsten te filteren.

OpenApps consortium

Alles is open source, je kan je apps en data in eigen beheer hosten waar je maar wil en iedereen mag de software doorontwikkelen naar eigen inzicht.
Toch krijgen we de regelmatig een aanvraag voor maatwerk ontwikkeling of SAAS (Software as a Service) hosting. Kees van den Broek vertelde over de mogelijkheden en de voordelen voor leden van het OpenApps consortium.

Meest voorkomende vragen

Uit de reacties en vragen die we in persoon, via e-mail of via telefoon hebben ontvangen zijn de meest voorkomende vragen op een rij gezet. Blijf vooral vragen, dan weten wij op welke vlakken we duidelijker kunnen communiceren!

Popular berichten