Wat is Appsemble?

Appsemble is een platform waarmee eenvoudig (PWA) apps kunnen worden ontwikkeld. Iemand met weinig technische kennis zou hier eenvoudig apps mee moeten kunnen maken. Iemand met veel technische kennis kan complexe apps maken en bespaart daarmee tijd door hergebruik van bouwblokken. Appsemble is ontwikkeld met de volgende uitgangspunten:

● Open Source, geen vendor lock-in.
● Gebruik van moderne standaarden (PWA, React/Node.js, Docker, Kubernetes, Oauth2, JWT)
● Pragmatisch: liever minimale functionaliteit vandaag dan een fantastische app morgen. We itereren er elke dag verder naar toe.
● Een app wordt gebouwd door een app-recept op te stellen in een door mensen leesbaar (YAML / JSON) formaat. Hierin worden bouwblokken gekozen en geconfigureerd.
● Apps moeten eenvoudig kunnen worden gedeeld, gekopieerd en worden aangepast.
● Grafische keuzes staan los van de app en wordt op organisatie niveau gedefinieerd.

Wat is PWA?

De progressive web app (PWA) is een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van apps. Een PWA verbindt de eigenschappen van een website met veel kenmerken van native mobile apps. Daardoor functioneert de applicatie onafhankelijk van het besturingssysteem en tegelijkertijd als website en app.

Wat is Open Source?

De broncode van open source software is vrij. Dat betekent dat deze beschikbaar en aanpasbaar is. Open source software is aantrekkelijk voor ontwikkelaars en systeembeheerders, overal ter wereld. Ze kunnen in de broncode van open source verbeteringen aanbrengen of aan allerlei uitbreidingen werken, die ten goede komen aan de community.

Wat is vendor lock-in?

Vendor lock-in maakt een klant afhankelijk van een leverancier voor producten en diensten, omdat hij niet in staat is om van leverancier te veranderen zonder substantiële omschakelingskosten of ongemak. Appsemble past deze manier van zaken doen niet toe en creëert bewust geen vendor lock-in. We willen dat klanten voor ons kiezen zolang we waarde blijven toevoegen. Bij het volwassen worden van het Appsemble ecosysteem zullen er ongetwijfeld meerdere aanbieders zijn die diensten aanbieden.

Wat is Appsemble CE?

Appsemble CE (community edition) is 100% open source code en is te downloaden op https://gitlab.com/appsemble

Wat is Appsemble EE?

Appsemble EE (enterprise edition) is een set van functionaliteiten gericht op Enterprise gebruikers. Deze code is wel openbaar, maar niet open source. Er dient een licentie voor te worden afgenomen. Prijzen zijn nog niet bekend. Dat komt omdat er nog geen premium functionaliteiten gebouwd zijn: alle functionaliteiten worden op dit moment 100% open source in Appsemble CE uitgebracht.

Wat is Appsemble SAAS?

Appsemble SAAS (Software as a Service) is de mogelijkheid om Appsemble te gebruiken zonder hiervoor eigen hosting op te hoeven zetten.
Behalve hosting met een SLA wordt hierbij ook support gegeven.
Ook bestaat toegang tot een partner netwerk (b.v. voor inlog DigiD, eHerkenning of gecertificeerde hosting)

Wat kost Appsemble SAAS?

Kosten per app:

● € 50,- ex. BTW per maand incl. standaard Appsemble backend, 10GB storage, standaard SLA.

In principe is een standaard backend voldoende.
Indien de app op maat is gemaakt door Appsemble B.V., dan zijn hosting kosten op aanvraag.

Wat is een bouwblok?

Bouwblokken zijn voorgeprogrammeerde blokken functionaliteit, hiermee bouw je een eigen applicatie. Doordat je voorgeprogrammeerde blokken gebruikt hoef je niet zelf te kunnen programmeren om de app te maken.
Afhankelijk van het bouwblok zijn er een aantal eenvoudige instellingen per bouwblok te maken.

Wat kost het maken van een bouwblok?

Zelf maken van een bouwblok kost uiteraard niets. Technische kennis is wel een vereiste. Appsemble B.V. kan bouwblokken ontwikkelen tegen de volgende richtprijzen:

● Klein blok (geen externe afhankelijkheden): vanaf € 1000,-
● Groot blok (koppeling met externe services): vanaf € 2500,-

De blokken zullen open source worden gepubliceerd en ten minste 6 maanden worden onderhouden door Appsemble B.V. Indien de blokken niet interessant genoeg zijn voor de community om te onderhouden zal na die tijd een onderhoudsovereenkomst moeten worden afgesloten, prijzen op aanvraag.
Indien de blokken privé eigendom moeten blijven van opdrachtgever zijn de prijzen op aanvraag.

Wat kost het maken van een App?

Zelf maken van een app op basis van onze standaard bouwblokken kost niets. Mocht de gewenste app bouwblokken extra nodig hebben die nog niet zijn ontwikkeld zijn dit de richtprijzen om ze door Appsemble B.V. te laten maken:

● Kleine app (incl. 1 a 2 extra bouwblokken): vanaf € 5000,-
● Middelgrote app (ongeveer 4 extra bouwblokken): vanaf € 10.000,-
● Grote app (meer dan 4 extra bouwblokken en een maatwerk backend): vanaf € 25.000,-

De app recepten zullen open source worden gepubliceerd en ten minste 6 maanden worden onderhouden door Appsemble B.V. Indien de app recepten niet interessant genoeg zijn voor de community om te onderhouden zal na die tijd een onderhoudsovereenkomst moeten worden afgesloten, prijzen op aanvraag.
Indien de apps privé eigendom moeten blijven van opdrachtgever zijn de prijzen op aanvraag.

Wat is OpenApps?

OpenApps geeft gemeentes de mogelijkheid zelf apps te bouwen zonder te programmeren. Ontsluit je data in een app: snel, goedkoop en open source.

Het initiatief OpenApps is eind 2018 gestart als een samenwerkingsverband tussen Appsemble B.V. en gemeente Amsterdam met het doel: co-creatie om voor gemeente Amsterdam en alle andere gemeenten in Nederland het samen ontwikkelen en delen van apps te stimuleren.

In 2019 bleek al snel interesse vanuit enkele grotere gemeenten in het buitenland, Nederlandse overheidsinstellingen en de zorgsector. Er worden verdere samenwerkingsverbanden verkend.

Samen met enkele grotere gemeenten in Nederland en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) wordt verkend hoe we OpenApps verder vorm kunnen geven (bijvoorbeeld als stichting) voor continuïteit en de vendor lock-in belofte te verankeren.

Wat is de relatie tussen Appsemble en OpenApps?

De apps die door OpenApps worden geïnitieerd worden tot op heden als commerciële opdracht verstrekt aan Appsemble B.V. Het eindresultaat is open source en wordt toegevoegd aan Appsemble CE.
Dit is een pragmatische keuze omdat Appsemble de co-founder is van OpenApps en de benodigde expertise in huis heeft.

Wat kost lidmaatschap van het OpenApps consortium?

Per gemeente zal dit verschillend zijn. We willen OpenApps toegankelijk houden voor ieder gemeente, groot of klein. Daarom zal er per gemeente naar het aantal inwoners worden gekeken. Er is wel een maximaal bedrag van € 5000,- per jaar, dit betaalt een grote gemeente zoals Amsterdam.

Wat biedt lidmaatschap van het OpenApps consortium?

● Kennisdeling sessie 3 – 4 keer per jaar.
● Gebruik maken van apps ontwikkeld door andere consortium leden.
● Abonnementsgeld wordt besteed aan door-ontwikkeling van het Open Source platform, bouwblokken en Apps.

Wordt OpenApps onderdeel van VNG Common Ground?

We onderzoeken waar we kunnen aansluiten op de Common Ground beweging. We lijken in de “lagen-architectuur” te passen.
Niet alle common ground lagen zijn reeds in de praktijk beschikbaar.
Appsemble CE heeft hiervoor z’n eigen implementatie. In de toekomst zou iedere laag vervangen kunnen worden.
We zijn sowieso een open platform en werken eenvoudig met externe API’s.

Hoe stel ik opnames met de webcam in voor Safari of Chrome op iOS?

Open de Instellingen app. Navigeer naar SafariGeavanceerdExperimental Features. Zorg ervoor dat de MediaRecorder aan staat.
Deze mogelijkheden zijn beschikbaar vanaf iOS 12.4 en hoger.