Wat is OpenApps?

OpenApps geeft gemeentes de mogelijkheid zelf apps te bouwen zonder te programmeren. Ontsluit je data in een app: snel, goedkoop en open source.

Het initiatief OpenApps is eind 2018 gestart als een samenwerkingsverband tussen Appsemble B.V. en gemeente Amsterdam met het doel: co-creatie om voor gemeente Amsterdam en alle andere gemeenten in Nederland het samen ontwikkelen en delen van apps te stimuleren.

In 2019 bleek al snel interesse vanuit enkele grotere gemeenten in het buitenland, Nederlandse overheidsinstellingen en de zorgsector. Er worden verdere samenwerkingsverbanden verkend.

Samen met enkele grotere gemeenten in Nederland en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) wordt verkend hoe we OpenApps verder vorm kunnen geven (bijvoorbeeld als stichting) voor continuïteit en de vendor lock-in belofte te verankeren.

Wat kost lidmaatschap van het OpenApps consortium?

Per gemeente zal dit verschillend zijn. We willen OpenApps toegankelijk houden voor ieder gemeente, groot of klein. Daarom zal er per gemeente naar het aantal inwoners worden gekeken. Er is wel een maximaal bedrag van € 5000,- per jaar, dit betaalt een grote gemeente zoals Amsterdam.

Wat biedt lidmaatschap van het OpenApps consortium?

● Kennisdeling sessie 3 – 4 keer per jaar.
● Gebruik maken van apps ontwikkeld door andere consortium leden.
● Abonnementsgeld wordt besteed aan door-ontwikkeling van het Open Source platform, bouwblokken en Apps.