Appsemble zomer update

Er zijn veel functionaliteiten toegevoegd sinds de laatste update.
We zetten de belangrijkste updates op een rij.

Vernieuwde blokken

Kaart blok

Sta groeperen van pictogrammen toe die anders te dicht bij elkaar zouden staan ​​op dit zoomniveau.

 • Pictogrammen worden gegroepeerd wanneer ze anders te dicht op elkaar zouden staan.
 • Pictogrammen zijn nu instelbaar.

Form blok

Keuzerondjes

Formulieren zijn één van de belangrijkste blokken in veel applicaties. Het wordt gebruikt om gebruikersinvoer te verzamelen. Toch ontbraken keuzerondjes (waar je maar één optie kon selecteren). Ze zijn er nu!

Gegevensvalidatieregels

Gestapelde validatieregels kunnen worden toegepast om invoer te valideren, inclusief krachtige reguliere expressies. Daarnaast kunnen aangepaste foutmeldingen worden gespecificeerd.

Validatie met behulp van externe services

Het valideren van invoer als een adres met een REST-dataservice is mogelijk met behulp van een request action:

Nieuwe beveiligingsfuncties

OAuth2 login

OAuth 2.0 is het standaardprotocol voor autorisatie. Met deze functie kunnen werknemers uit jouw organisatie inloggen op de app zoals ze dat normaal zouden doen. Het wordt vaak SSO (Single Sign On) genoemd. Voor de meeste gebruikers betekent dit gewoon dat ze niet nog een wachtwoord hoeven te onthouden, wat goed is voor de veiligheid.
Maak verbinding met elke OAuth2-compatibele identiteitsprovider, zoals Microsoft Azure Active Directory (AD), Google of zelfs Gitlab. Meer informatie.

App-rollen

Als u wilt dat sommige delen van de app of gegevens toegankelijk zijn voor sommige gebruikers, maar niet voor andere, kunt u de nieuwe rolgebaseerde beveiliging gebruiken in de app-definitie. Op verschillende niveaus kunt u uw app, pagina’s, blokken en zelfs bronnen (de gegevens in uw app) beschermen. De rollen kunnen via de studio worden aangepast en aan gebruikers worden toegewezen:

Nieuwe studiofuncties

Blokkenlijst

Dit is een eerste stap om onze app-editor ontwikkelaarsvriendelijker te maken. Nieuwe app-ontwikkelaars worden begeleid bij het toevoegen en configureren van blokken aan een app. Het is nu veel gemakkelijker dan voorheen om de nieuwe blokken voor je app te verkennen:

Je ziet ook de uitgever van het blok. @appsemble betekent dat het een blok is dat wordt ondersteund door de Appsemble organisatie. We hopen veel bijdragen van over de hele wereld te zien. Een blok heeft ook een pictogram. Misschien is er een designer in onze gemeenschap die graag pictogrammen tekent, zodat de blokken direct herkenbaar worden.

Als je meer wilt weten over een blok, is er meer documentatie beschikbaar:

Alle parameters die je kunt instellen, zijn ook gedocumenteerd:

CSV export

Gegevens in je app konden al via de API worden geëxporteerd, maar nu is er ook de mogelijkheid om naar CSV te exporteren. Ideaal om de gegevens verder te verwerken in je favoriete spreadsheet-applicatie.

Grafische app-editor

Tot nu toe was het schrijven van low-code YAML de manier om je applicatie te bouwen met Appsemble. We zijn op zoek naar eenvoudigere manieren om de klus te klaren. Hoewel het nog steeds in ontwikkeling is, helpt deze visuele hulp met het toevoegen en configureren van blokken aan je app-recept. Het leidt je door de beschikbare opties van het blok, zodat je niet hoeft te achterhalen welke YAML er geschreven had moeten worden.

Project- en klantupdates

 • De blokken en apps in opdracht van gemeente Amsterdam zijn open source nu we het we het niet open lettertype (Avenir) hebben vervangen dat oorspronkelijk in hun merkgids stond met een vrij beschikbaar lettertype.
 • We verwelkomen de gemeente Amersfoort als nieuwe opdrachtgever.
  • Nieuwe blokken en de bezoekers-app die voor hen wordt gebouwd in H2 2020 zullen natuurlijk open source zijn.
  • De OAuth2-inlogfunctie om integratie met hun Microsoft Active Directory mogelijk te maken, was een eerste bijdrage.
  • De gebruikte contractstructuur kan ook voor andere gemeenten als voorbeeld dienen. Dat bespaart juridische werk.
 • Graag verwelkomen wij ook TBV Wonen, een woningcorporatie uit Tilburg. Ze hebben Appsemble gekozen om een ​​app te laten bouwen waarmee hun huurders defecten (met een foto) kunnen melden via een app in hun eigen huisstijl. De app wordt tegen het einde van het derde kwartaal van 2020 uitgebracht.
 • Alle recente platformupdates zijn te vinden op de release pagina.

In ontwikkeling

Deze functies zullen naar verwachting binnenkort beschikbaar zijn in een aankomende release:

 • Meertalige apps zouden in augustus 2020 moeten verschijnen. Met deze functie kunnen je gebruikers kiezen in welke taal ze jouw app zullen zien, zolang je de vertalingen ervoor levert.
 • E-mailsjablonen moeten in september 2020 worden uitgebracht. Het is best handig om e-mailmeldingen te sturen die ook kunnen worden vertaald.
 • We hebben veel feedback gekregen van ontwikkelaars die bouwstenen en apps hebben geprobeerd te maken. We weten dat er veel moet worden verbeterd. We balanceren tijd tussen het bouwen van apps met het framework (dogfooding en een manier om verdere ontwikkeling te financieren) en het verbeteren van de workflow voor ontwikkelaars. We hebben voor de rest van het jaar verschillende UX- en documentatieverbeteringen voor ontwikkelaars gepland.
 • Een visueel nieuwe app store die de best beoordeelde apps promoot en waarmee je elke app eenvoudig kunt klonen en aanpassen voor eigen gebruik.

Popular berichten