low-code

Wat is low-code?

Bij de ontwikkeling van een (web)applicatie heb je normaal gesproken een software ontwikkelaar nodig. Deze ontwikkelaar heeft kennis van verschillende programmeertalen nodig, meestal een backend taal (PHP, Python, NodeJS) en een frontend taal (HTML, JavaScript, ReactJS). Ingewikkelde code taal waar iemand die de app uiteindelijk gebruikt of beheerd vaak zelf weinig kennis van heeft. Een kleine aanpassing in je applicatie kost hierdoor meer tijd dan je denkt; de gewenste wijzigingen rapporteren naar de ontwikkelaar, laten implementeren, controleren en het online laten zetten.

De oplossing hiervoor zijn low-code platformen. Met de low-code editor is het mogelijk om zonder programmeur aanpassingen zelf te maken op basis van bestaande templates (app recepten). Deze recepten zijn geschreven in een taal (YAML) die met enige oefening eenvoudig te lezen en te gebruiken is. Combineer in jouw applicatie de bestaande bouwblokken of start met een volledig werkende voorbeeld applicatie zoals de waarneming app die je daarna zelf kan aanpassen. Aanpassen van bestaande apps die je als basis kan nemen is een stuk makkelijker dan zelf vanaf nul helemaal zelf bedenken.

Voordelen van low-code platformen

Bedrijven kunnen de steeds verder versnellende digitale transformatie vaak niet meer bijhouden. Al snel worden systemen die recent zijn gebouwd alweer achterhaald door vernieuwde principes en nieuwe frameworks. Er komen steeds meer wensen voor ingewikkelde applicaties waar veel mankracht voor nodig is en bijbehorende hoge werkdruk voor ontwikkelaars – waar iedereen naar zoekt en niet kan vinden. Om dit probleem op te lossen zoeken bedrijven een alternatief in (externe) developers of IT consultancy bedrijven.

Er zijn hoge kosten verbonden aan zowel het bouwen als onderhoud van deze oplossingen. Ook vaak tegen niet altijd even gunstige voorwaarden. Contracten die worden afgesloten met een softwareontwikkelbedrijf zijn vaak listig in elkaar gezet. Bijvoorbeeld, verkrijgt u het eigendomsrecht van de opgeleverde code? Of bent u door vendor lock-in tot in lengte der dagen verbonden aan deze leverancier?

Meer gemeenten hebben interesse getoond in open source low-code platform van OpenApps.

Verschillen tussen de low-code platformen

Prijzen low-code en no-code platformen

Het ene low-code platform is het andere niet. Waar zitten de verschillen?

Bekende partijen in deze hoek zijn onder andere Mendix en Betty Blocks. Ze zijn bekend voor hun low-code en no-code platform. Je kan er natuurlijk prima apps mee maken, zo sportief zijn wij dan ook wel weer om dat toe te geven. Echter, er zijn grote verschillen.

Een applicatie ontwikkelen in low-code versnelt de innovatie van je applicatie. Maar wat is het uiteindelijk waard? Betty blocks vraagt per applicatie een maandelijkse van € 1000,-. Hier zit cloud opslag inbegrepen. Mendix concurreert met een abonnement per gebruiker van een applicatie. Een applicatie met 10 gebruikers zal € 370,- per maand kosten. (de prijzen zijn vergeleken in juli 2019).

Prijzen van Appsemble SAAS liggen daar ver onder. Mede omdat we dit jaar ook nog wat minder bouwblokken bieden in vergelijking. Echter, dit zijn allemaal tijdelijke beperkingen. Waar het om gaat is dat je geen afhankelijkheid van platform leverancier creëert voor jezelf. Appsemble is open source. De continuïteit van jouw app zal nooit in het gevaar komen.

Niet alleen vendor lock-in en lagere kosten zijn voordelig. Het feit dat open source altijd uitbreidbaar is door Appsemble maar ook door andere partijen zorgt er ook voor dat je niet enkel de blokken kan gebruiken die de leverancier aanbied, maar veel eenvoudiger je eigen API’s en datasets kan gebruiken en koppelen. Er is altijd maatwerk mogelijk (uit te voeren door Appsemble zelf, maar ook elke andere leverancier), je wordt nooit beperkt in de mogelijkheden.

Betaalbare oplossing: low-code platform als open source

De prijzen voor een low-code platform als abonnement zijn nog te duur voor kleine bedrijven en kleinere gemeenten. Wanneer je abonnement stopt word je applicatie waar je maandelijks geld en tijd in gestoken hebt direct onbruikbaar.

Bij het gebruik van een open source low-code platform is dit anders. Open source betekent open bron, je krijgt vrije toegang tot het bronmateriaal. Appsemble biedt een low-code platform als open source. Je kan zelf de hosting van je app verzorgen. Mocht dit niet lukken of je besteed het liever uit, dan is het mogelijk om een hosting aan te vragen bij Appsemble. Net zo makkelijk en je kan op elk moment besluiten de hosting zelf weer te doen.

Wil je meer informatie over Appsemble en OpenApps? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Bekijk ook de FAQ pagina voor interessante informatie.


Popular berichten